Care este acuratetea testului ADN de paternitate?

  • Testul ADN de paternitate efectuat de catre DNA Diagnostics Centre are acuratete 100%
  • Testarea ADN-ului in centrul nostru garanteaza din punct de vedere stiintific o probabilitatea de 99% sa existe relatie de rudenie intre cei testati. Aceasta interpretare se numeste “includere”
  • Testarea ADN-ului in centrul nostru garanteaza din punct de vedere stiintific o probabilitate de 100% sa nu existe nici un fel de relatie de rudenie intre cei analizati. Acesta interpretare se numeste “excludere”

De consimtamantul cui este nevoie pentru a efectua un test de paternitate?

  • Pentru a testa un individ, aveti nevoie de consimtamantul acestuia
  • Daca acest individ este un copil (sub 18 ani), tutorele copilului trebuie sa acorde consimtamantul

Cand poate fi efectuat testul?

  • Testul poate fi efectuat si inainte de nastere, recoltarea probelor se face prin intermediul amniocentezei sau prin recoltarea de vili corionici
  • Testarea poate fi facuta chiar la nastere
  • Orice persoana indiferent de varsta poate efectua testul

Cum primesc rezultatele analizei?

Rezultatul testului ADN de paternitate il obtineti in 10 pana la 15 zile de la primirea probelor. Rezultatul contine un raport in care se arata daca exista sau nu relatie de rudenie intre cei testati.

Este nevoie sa se recolteze sange pentru a testa ADN-ul?

NU. ADN-ul este prezent si in celulele din cavitatea bucala, si poate fi recoltat folosind betisoarele orale din Kitul nostru.

Cum stiu daca recoltez probele corect?

Nu trebuie sa va ingrijorati din punctul acesta de vedere. Singura problema care ne preocupa este sa aveti suficient de multe celule recoltate spre a fi analizate. Atata timp cat dumneavaostra recoltati probele de la persoana potrivita si le etichetati corect, nu exista nimic ce ar putea sa afecteze procedura de testare.

Trebuie si mama testata pentru a avea un rezultat mai exact?

Noi incurajan si testarea mamei pentru a avea o harta completa asupra profilului genetic al persoanei ce este analizata. Acest lucru faciliteaza analizarea si poate aduce un plus rezultatului final. Totusi, daca nu este posibil, putem oferi rezultate concludente si fara analiza mamei.

Cand si cum platesc?

Plata se poate face online sau in momentul in care trimiteti Kitul de testare inapoi la DNA Diagnostics Center. Plata se face la reprezentantii nostri locali in cazul in care exista o colaborare in aria respectiva.

Cand si cum platesc?

Un test standard de paternitate costa 1300 lei. Testele complexe pot suferi diferente de preturi. Va rugam sa aruncati o privire la pretul testelor pentru a va putea face o idee despre acestea.

Pentru ce sunt mai multe Rapoarte de rezultat atasate?

In unele cazuri exista situatii in care este nevoie de mai multe copii a raportelor rezultatelor pentru familie.

Ce este betisorul oral?

Betisorul oral (de gura) este un cilindru mic de plastic cu o vata in varful cestuia. Varful acetui betisor este mai ferm decat a altor betisoare obisnuite. Acest lucru faciliteaza recoltarea celulelor mai usor de pe fata interna a obrazului. Betisorul se afla in Kitul de testare.

Recoltarea probelor este nedureroasa?

DA. In kitul de testare a ADN-ului veti primi betisoarele orale pe care le folositi pentru a recolta celulele din interiorul obrazului, prin frecarea acestuia. Celulele obrazului contin ADN. Nu exista ace; totul este fara durere si non-invaziv.

Exista vreo diferenta de acuratete a rezultatului daca nu este folosit sangele?

Nu, de loc. Acelasi ADN este prezent si in celulele din obraji si in cele din foliculul de par si in sange. Nu exista nici o diferenta de testare sau rezultat in folosirea oricarei probe.

Pot folosi orice alt betisor pentru a recolta probele de ADN?

NU. Aceste betisoare au vata impregnata cu o solutie de Dacron. Acesta este o substanta chimica ce faciliteaza recoltarea eficienta a materialului genetic.

Pentru cat timp isi pastreaza valabilitatea probele de ADN recoltate?

Atata timp cat betisoarele sunt lasate la uscat totul este OK. Desi nu exista nici un termen de valabilitate nu exista nici o davada ca nu se degradeaza la un moment dat. Daca recoltati probele si nu lasati ca betisorul sa se usuce exista sansa sa se distruga probele prin dezvoltarea microorganismelor pe betisor.

Cum este afectat tesutl de paternitate in cazul in care parintii sunt de rase diferite?

Daca sunteti un individ ce apartine a 2 rase sau de o anumita rasa pe care noi nu o avem in baza de date, calculele se fac pentru ambele rase (de exemplu, Caucaziana si Neagra).

Ce reprezinta mutatia genetica si ce impact are asupra testarii?

Genele sunt compuse din 4 chimicale (nucleotide) denumite adenina, citozina, guanina, si timina. Ordinea in care nucleotidele se aseaza determina o secventa genica. Intr-o mutatie, una sau cateva nucleotide lipseste sau a fost inlocuita in secventa genica. Fiecare individ poate avea o asemnea mutatie. Daca apare o mutatie chiar in zona care se foloseste pentru a analiza ADN-ul, rezultatul este de fapt o nepotrivire dintre mama si copil, sau dintre copil si tatal presupus. Cand se descopera o mutatie, se folosesc probe suplimentare pentru testare, tocmai pentru a confirma ca este doar o mutatie si nu neaparat o “excludere”. Totodata acesata mutatie este analizata si comparata in populatie pentru a vedea exact frecventa ei.”Excluderea” se confirma abia dupa ce 2 teste au fost efectuate iar rezultatul lor este de “nepotrivire” intre cei analizati.

Ce optiuni de testare a ADN-ului exista daca persoana care trebuie analizata este decedata, disparuta, sau indisponibila?

Sunt cateva optiuni posibile. Daca persoana este decedata se poate sa existe probe viabile daca persoana care a facut autopsia a pastrat aceste probe. O alta sursa de tesut viabil testarii poate fi daca, inainte de deces, a fost facuta o biopsie sau punctie pacientului si a fost trimisa la laborator. Sunt cateva optiuni posibile. Daca persoana este decedata se poate sa existe probe viabile daca persoana care a facut autopsia a pastrat aceste probe. O alta sursa de tesut viabil testarii poate fi daca, inainte de deces, a fost facuta o biopsie sau punctie pacientului si a fost trimisa la laborator. Daca nu exista o asemenea proba atunci membrii familiei, parintii, fratii, si copii persoanei decedate pot trimite fiecare cate o proba ADN pentru a fi testata prin diferite metode ce pot duce la un rezultat.

Cum poate ADN-ul sa ma ajute in instanta la procesele de testament sau departajare proprietati?

Testul de paternitate ADN demonstreaza inrudirea biologica a membrilor familie si poate fi util cand testamentul a fost atacat. O analiza ADN inainte de proces poate fi utila in aces caz si poate ajuta in cazul in care pe viitor se ataca testamentul pe baza neinrudirii cu persoana respectiva. De obicei aceasta procedura este folosita de persoane instarite, importante sau de persoane care se tem ca testamentul lor se nu se va indeplini. Testarea post-mortem, reconstructia ADN, gradul de inrudire cu bunicii, si studiile si analizele pe frati pot de asemenea fi efectuate pentru a demonstra legatura biologica dintre indivizi.

De ce este nevoie intr-un test de reconstructie genetica, si cine trebuie testat?

Daca una din parti este decedata sau indisponibila, alti membrii ai familiei acestuia pot fi testati pentru a putea efectua reconstructia genetica a persoanei in cauza. Pentru aceasta procedura este nevoie de mai multi membrii ai familiei parinti, frati sau frati vitregi, si copii persoanei in cauza. Costul unei asemnea proceduri depinde de numarul de membrii ai familiei ce urmeaza sa fie testati.

Ce este testul ADN de inrudire cu bunicii?

Bunicii sunt o optiune buna pentru testare in cazul in care unul din parinte nu este disponibil pentru testare. Acest lucru este datorita faptului ca bunicii au contribuit la intreg pachetul genetic al parintelui absent. De aceea bunicii vor avea un profil genetic asemanator cu cel a parintelui indisponibil.

Ce presupune testul de inrudire intre frati sau veri?

Daca tatal presupus nu este disponibil pentru testare dar are copii care se stie ca sunt ai lui, acei copii pot fi testati impreuna cu copilul ce trebuie comparat pentru a determina daca copilul este inrudit complet sau doar vitreg. Si mama copilului in cauza trebuie sa aduca o proba spre a fi analizata.