Mennyire pontos eredményt ad az apasági vizsgálat?

  • A DNA Diagnostics Centre által elvégzett apasági vizsgálat nagyon pontos eredményt ad. A DNS teszt a tudományos nézőpont szerint több mint 99%-os biztonsággal tudja megállapítani a biológiai kapcsolat létezését. Ezt az apaság valószínűsítésének nevezik.
  • A DNS teszt 100%-os biztonsággal meg tudja mondani, hogy biológiai kapcsolat nem áll fenn. Ezt az apaság kizárásának nevezik.

Kinek a hozzájárulása szükséges az apasági vizsgálat elvégzéséhez?

A DNS mintavételi csomag tartalmaz egy hozzájárulási nyilatkozatot is. Írja alá a nyilatkozatot és így elvégezhetővé válik a teszt. Amennyiben a DNA Diagnostics Centre-t bízza meg a DNS teszt elvégzésével, biztos lehet benne, hogy a DNS minta csak az ön által igényelt teszthez lesz felhasználva. A DNS minták és a teszt eredményei nem lesz megismerhető más számára, amíg Ön vagy a bíróság úgy nem rendelkezik.

Mikor válik elvégezhetővé a teszt?

A minta levehető a gyermek születése előtt is (prenatális, vagy születés előtti apasági vizsgálat). Két féle születés előtti teszt létezik: az egyik az úgynevezett non-invazív, amikor nem történik magzati mintavétel, ilyenkor a várandós anyától levett vérből preparálják ki a magzati DNS-t. A másik lehetőség az invaziv prenatális apasági DNS vizsgálat: ebben az esetben a méhlepényből vett szöveti mintából (chorion biopszia), vagy a magzatvízből vett mintából preparálják ki a magzati DNS-t. Természetesen a legegyszerűbb a gyermek megszületése utáni mintavétel, ezt a születést követően akár azonnal el lehet végezni. A mintavétel otthon is elvégezhető, postán kiküldött mintavételi eszközökkel. A DNS teszt tehát valójában bármilyen életkorban elvégezhető.

Hogy kapom meg az eredményeket?

A DNS teszt eredményeit a minta beérkezését követő 6-12. Nap között postázzuk. A tesztek eredményeivel küldünk egy szöveges elemzést, amely érthetően megmagyarázza a teszt eredményeit és egyértelmű választ ad a biológiai kapcsolat létezését illetően.

Kell vért adnom a DNS teszt elvégzéséhez?

NEM. A DNS megtalálható az száj-nyálkahártya hámsejtjeiben és a minta egyszerűen a szájbelső felületéhez való dörzsöléssel vételezhető. (Ezt hétköznapi gyakorlatban „nyálmintának” hívják, valójában azonban a vizsgálat nem a nyálból történik, csak a mintavétel közben a mintavevő eszköz nyálas lesz, és innen ered az elnevezés).

Honnan tudhatom, hogy megfelelően gyűjtöttem-e be a mintát?

Nem kell hogy aggódjon a minta megfelelősége miatt. A mintavételi folyamat garantálja a megfelelő mennyiségű minta meglétét a DNS vizsgálat elvégzéséhez. Ha a megfelelő embertől veszi le a mintát és megfelelően csomagolja és jelöli, akkor nincs esély, hogy bármi negatívan befolyásolja a DNS minta tesztelhetőségét.

Kötelező az anya DNS mintáit is megvizsgálni a pontos eredményhez?

Javasoljuk, hogy az anya DNS-ét is teszteljék, mivel a DNS-éből fontos genetikai információkat lehet kinyerni, melyek nagyban segítik a DNS teszt pontos és gyors elkészítését. Ennek ellenére akkor is lehet megfelelő biztonságú és pontosságú tesztet végezni, ha az anya DNA mintája nem áll rendelkezésre..

Mikor és hogyan fizethetek?

A fizetés elvégezhető internetes átutalással, vagy amikor visszaküldi a levett DNS mintákat – a mellékelt sárga postai csekken befizetheti a költségeket. Személyes átadás esetén irodánkban készpénzben befizetheti a vizsgálat díját.

Mennyibe kerül a teszt?

Az alap vizsgálat ára 55 000.- Ft-ba kerül, függetlenül attól, hogy két- vagy három szereplős. A komplexebb tesztek ennél többe kerülnek, kérjük olvassa el árlistánkat.

Lehetséges hogy az egyik mintát itthon a másikat pedig külföldön vegyem le és együtt elküldjük őket tesztelésre?

Igen, előfordul néha ilyen eset, hogy a két mintát két különböző országból kell begyűjteni. Kérjük, ezt az igényét előre jelezze így két ugyanolyan szériaszámmal ellátott mintavételi csomagot fogunk kiküldeni a két országba, hogy aztán beérkezve együtt tudjuk őket kezelni.

Mi az a szájtampon?

A szájtampon egy hosszú pálcika vattapamaccsal a végén, melyet a szájhoz dörzsölve könnyen vételezhetővé válnak a száj belső felén található hámsejtek. A tampon megtalálható a mintavételi csomagban.

Jár valamilyen fájdalommal a mintavétel?

NEM. A mintavételi csomag tartalmazza a mintavételi eszközt, egy tampont amit a száj belső feléhez kell dörzsölni és így vételezhető a DNS minta. Az eljárás abszolút fájdalommentes és nem okoz sérülést, nem marad nyoma, kb. 10 másodperc alatt elkészül. Az alvó kisgyermekek fel sem szoktak ébredni a mintavételezés során.

Jár valamilyen hátránnyal pontosság szempontjából, hogy nem vért alkalmaznak a teszthez?

Nem. A DNS minta, ami a száj hámsejtjeiben vagy a hajszálakban található pontosan ugyanolyan mint a vérben található DNS. Éppen ezért nem meghatározó szempont hogy a mintát vér vagy hámsejtek formájában szolgáltatja.

A mintavételezéshez használhatok olyan vattát, amit magam vásároltam a gyógyszertárban?

Nem, a gyógyszertárban vásárolható vattát pamutból készítik, míg a DNA Diagnostics Centre által biztosított mintavételező eszköz dacron-ból készül. Ez egy olyan anyag, ami alkalmasabb arra, hogy több DNS mintát gyűjtsön és tároljon.

Mennyi ideig marad felhasználható a szájból levett minta?

A minta felhasználható marad akkor is, ha megszárad. Bár nincs rá garancia hogy meddig marad felhasználható a minta, nincs egy általános lejárati idő – ez mindig az adott mintától függ. Ha a mintát hamar becsomagolja, és nem hagyja megszáradni több mint valószínű hogy a szállítás során penész fog rajta növekedni ami lerontja a felhasználhatóságát.

Mi az a génállomány?

A génállomány a genetikai információk egésze, ami egy emberről rendelkezésre áll. Minden ember a génállományának felét az édesanyjától, másik felét az édesapjától kapta. Egy apasági vizsgálat során, ha lehetőség van az anya a gyermek és az állítólagos apa DNS-ének vizsgálatára, akkor lehetőség nyílik rá, hogy a gyermekben kimutassuk a DNS anyához köthető részét. A gyermek DNS-ének másik fele a biológiai apától kell, hogy származzon. Ezt a DNS mintát az apáéval összehasonlítva biztosan megállapítható, hogy az állítólagos apa valóban biológiai apja-e a gyermeknek.

Mi az apasági vizsgálatokban a népességi statisztikák alapja?

Minden állítólagos apukáról feltételezzük, hogy az apaság valószínűsége 50-50%. Az apasági index (PI) amit az összes teszthez használunk egy valószínűségi arány, amit úgy határozunk meg, mint a lehetőség, hogy az állítólagos apa a gyermekhez köthető DNS-el rendelkezik, osztva azzal a lehetőséggel, hogy egy véletlenszerűen kiválasztott férfi DNS-e hasonlatos a gyermek DNS-éhez. A PI minden tesztre vonatkozik, ezeket az eredményeket összeszorozzuk, hogy egy összevont apasági indexet kapjunk. (CPI) Az apaság esélye úgy kerül meghatározásra, hogy: 1/1(1+1/CPI) és végül ezt megszorozzuk 100-al, hogy százalékos eredményt kapjanak. Ha az állítólagos apa DNS mintája nem egyezik a gyermek DNS-ével akkor a PI eredménye a tesztre 0.

Mi az az apasági index és hogy kerül meghatározásra?

Az apasági index vagy PI megadja, hogy az állítólagos apa az egyező alléllal mekkora eséllyel a biológiai apa. Minden DNS szegmens frekvenciája változik az allél méretétől és a származástól függően. Az allél méretek gyakorisága rasszonként változik, ami miatt a statisztikai analízishez fontos tudni az apa származását. Kaukázusi, fekete, hispán és ázsiai származáshoz állnak rendelkezésre adatok. Ha a származás nem biztos a legalacsonyabb PI-t fogjuk használni az összes lehetőség közül. Ez az apasági esély kiszámolásának konzervatív módja. (POP) Az allél előfordulási frekvenciájának meghatározása úgy történik, hogy az adott adatbázisból azonos méretű allélékkel rendelkezők számát elosztjuk az adatbázisban lévő egyének teljes számával. Az eredményt alapján számítjuk ki az apasági indexet (PI-t).

Hogy lehet DNS tesztet végezni két rasszból származó egyéneknél?

Ha ön két különböző rasszba tartozik, esetleg olyan rasszból származik, amelyről nem épült ki adatbázis akkor a számításokat mindkét rassz allél frekvenciájával elvégezzük. (pl kaukázusi fehér és fekete adatbázisból). A legalacsonyabb PI-t használjuk, hogy kiszámoljuk a CPI-t vagy a POP-t. Ez az eredmény a leg konzervatívabb eredmény a POP-ról.

Mi az a génmutáció, és milyen hatással van az apasági vizsgálatra?

A gének három vegyületből épülnek fel, ezek az adenine, cytosine, guanine és thymine. Ezeknek a nukleotidoknak a sorrendje határozza meg az egyén génszekvenciáját. Mutáció esetében egy vagy pár ilyen nucleotid megváltozik, vagy hiányzik a szekvenciából. Bármely DNS teszten áteső egyénnek lehet ilyen mutációja. Ha egy ilyen mutáció feltűnik a DNS-ben amit a DNS teszthez használnak, az eredmény nem fog egyezni anya és gyermeke vagy az állítólagos apa és gyermeke között. Az eredmény egy próba során mutatkozik meg, egy kivételt képez, és a két egyén minden más teszt során egyezni fog. Ha a mutációt felismerik további teszteket végeznek hogy bebizonyosodjon hogy mutáció merült fel, és emiatt történt a nem egyezés. A PI és POP számítása magába foglalja a mutációk frekvenciáját abban az adott tesztben. A kizárás a teszt során akkor kerül elismerésre, ha két külön próba után is eltérést mutat az eredmény.

Milyen DNS teszt lehetőségek vannak abban az esetben, ha a kérdéses személy elhalálozott, eltűnt, vagy nem elérhető?

Ebben az esetben többféle lehetőség is van. Ha a személy elhalálozott egy használható DNS minta fennmaradhatott, ha a kórház raktározott mintát, esetleg a boncoláskor tehettek félre használható mintát. Ha nem maradt fenn minta, a családtagok mint például szülők, testvérek, vagy az elhunyt gyermekei tudnak olyan DNS mintát adni, amely használható különböző DNS analízisekhez.

Miből áll egy genetikai rekonstrukciós eset, és kiket kell ekkor letesztelni?

Ha az egyik fél elhalálozott vagy nem elérhető más családtagok tudnak DNS mintát szolgáltatni, aminek segítségével rekonstruálhatóvá válik az elhunyt/eltűnt ember DNS-e. Ehhez több családtag szükséges, például szülők, testvérek, féltestvérek, vagy a vizsgált személy gyermekei. A genetikai rekonstrukció költsége attól függ, hogy hány családtag tud DNS mintát szolgáltatni. További információkért kérjük, keressen minket telefonon.

Hogyan tud egy DNS teszt segíteni a végrendeletek megvédésében vagy megkérdőjelezésében?

DNS tesztet lehet akkor is végezni, ha biológiai kapcsolatot kell keresni egy végrendelet megkérdőjelezésével kapcsolatban. Allél-méretezést a halál előtt is lehet végezni, hogy a DNS minták később bármikor elérhetőek legyenek, ha a végrendelet megkérdőjeleződik meg nem határozott biológiai kapcsolatok miatt. Ezt a lehetőséget tipikusan a vagyonos emberek szokták alkalmazni, akik félnek, hogy haláluk után a végrendeletük csalók által megkérdőjeleződik. Halál utáni DNS rekonstrukció, nagyszülői DNS tesztek és testvér-kutatások is végezhetők, amelyek megalapozzák a biológiai kapcsolat bizonyítását.

Mi az a nagyszülői DNS teszt?

A nagyszülők megfelelő alapot nyújtanak egy DNS teszthez, ha a megkérdőjelezett szülő nem elérhető. A nagyszülők tartalmazzák a hiányzó fél egész génállományát. Ezért a nagyszülők DNS mintája hasonló pontossággal fog egyezni a gyermekével, mint ahogy a hiányzó szülő mintája egyezne.

Mit használnak egy testvériség vizsgálatnál?

Ha az állítólagos apa nem elérhető, de van ismert gyermeke akkor a gyermek DNS-e is használható annak a kérdésnek a megválaszolására, hogy teljes vagy féltestvérek-e az apa másik megkérdőjelezett gyermekével. Ilyen esetben a tesztelt gyermek édesanyját is megkérik, hogy DNS mintájával segítsen a teszt elvégzésében.

Hogy használják a DNS tesztet adoptálás esetében?

Az apa meghatározása apasági vizsgálat segítségével egyre jobban keresett lesz napjainkban. Bár az adoptálás folyamatai különböznek, az adoptált gyermek felkutatása egyre keresettebb lett a jól ismert Baby Richard eset óta. Az apasági teszt bizonyítja, hogy az eredeti apa felkutatása sikeres volt, és hogy az apa hajlandóságot mutat, hogy részt vegyen a vizsgálatokban. Az orvosi előnyök, az öröklődő betegségek könnyebb meghatározása is felerősíti az igényt, hogy felkutassák a vér szerinti apát. Az apa meghatározása nélkül a gyermek genetikai információinak fele ismeretlen marad, és nehezebb lesz kezelni, a betegségeket meghatározni egy későbbi időpontban amikor szükség lenne az információkra.

Mi az anyasági DNS vizsgálat folyamata?

Hasonló az apasági vizsgálathoz, a megkérdőjelezett anyát együtt tesztelik a gyermekkel. Pár napjainkban napvilágra került ügy kapcsán nőtt meg az igény az anyasági vizsgálatra, ezekben az esetekben a gyermeket a szülés után a kórházban cserélték el. Az anya és a gyermek DNS-ének összehasonlításával megbizonyosodhatunk, hogy az állítólagos anya valóban biológiai anyja-e a gyermeknek.