Često postavljana pitanja

Koliko je DNK testiranje točno?

  • DNK testiranje provedeno od strane DNA Diagnostics Centre je 100% točno.
  • Iz znanstvene perspektive DNK testiranje pruža točnost rezultata višu od 99% čime se potvrđuje da biološka veza postoji.
  • Iz znanstvene perspektive DNK testiranje pruža točnost rezultata od 100% čime se potvrđuje da biološka veza ne postoji

Tko treba dati pristanak za test očinstva?

  • Za DNK testiranje potreban je pristanak pojedinca.
  • Ako je pojedinac dijete (mlađe od 18 godina), osoba/roditelj odgovoran za dijete mora dati pristanak

Koliko dugo se čekaju rezultati testiranja?

Rezultati testiranja su gotovi za otprilike tjedan dana od dana zaprimanja uzoraka u laboratorij. Rezultati se dobivaju u obliku izvješća iz kojega se jasno vidi dali postoji biološka povezanosti ili ne.

Dali trebam dati uzorak krvi za DNK testiranje?

Ne. DNK se može naći u slini sa unutarnje strane obraza, koja se uzima vatiranim štapićem.

Kako znam dali sam dobro uzeo uzorke?

Nema brige oko toga dali ste pogriješili. Nama je bitno da je dovoljno stanica sakupljeno za testiranje. Dokle god su uzeti uzorci sakupljeni od prave osobe i točno označeni, nema nikakve mogućnosti koje bi mogle utjecati na DNK testiranje.

Dali majka djeteta mora biti testirana kako bi se dobili točni rezultati?

Mi podržavamo DNK testiranje koje uključuje i sudjelovanje majke radi dobivanja bitnih genetičkih informacija koji uvelike omogućuje brzo i jednostavno analiziranje. Ukoliko majka ne može biti prisutna i dalje se može izvršiti testiranje očinstva sa.

Kada i kako plaćam?

Plaćate dolaskom u ustanovu i to gotovinom, karticom (mogućnost obročnog plaćanja) ili virmanom ukoliko Vam je set za uzimanje uzoraka poslan poštom.

Dali postoji mogućnost da uzorke uzmem u Hrvatskoj i nekoj drugoj zemlji i onda ih pošaljem na testiranje?

Da, postoji ta mogućnost. Naravno u tom slučaju molimo Vas da uzorke sa istim serijskim brojem pošaljete k nama sa obje lokacije.

Dali je uzimanje DNK bezbolno?

DA. Set za uzimanje uzoraka sadrži vatirane štapiće, kojima trljate po unutarnjem dijelu obraza. Unutarnji dio obraza sadrži DNK. Nikakve igle nisu uključene: procedura je bezbolna i ne-invazivna.

Dali je razlika u točnosti nalaza ukoliko se ne koristi krv?

Apsolutno ne. DNK u vašem obrazu ili korijenu kose je identičan kao i u vašoj krvi. Nema nikakve razlike u točnosti DNK testiranja iz kojeg god uzorka se testira.

Koliko dugo vrijedi DNK uzorak nakon uzimanja?

Dokle god se štapić sa uzorkom DNK osuši, nema nikakvog problema. Iako nema garancije da će uzorak biti valjan, ne postoji rok valjanosti uzorka. Ako se uzorku ne dopusti da se osuši, plijesan će se uhvatiti za štapiće i uništiti uzorak.

Kakve su mogućnosti testiranja ako je osoba preminula, nestala ili nedostupna?

Nekoliko je opcija moguće. Kod osobe koja je preminula, patolog je možda tijekom obavljanja obdukcije spremio održiv DNK. Također je moguće da je neposredno prije smrti uzorak uzet na analizu od djelatnika bolnice ili laboratorija.

Ukoliko nema uzorka, članovi familije (roditelji, blizanci ili djeca pokojnoga) mogu dati vlastiti DNK uzorak za nekoliko tipova DNK testiranja.

Kako DNK testiranje može koristiti kod oporuke ili nasljedstva?

Ukoliko se u pitanje dovodi nasljedstvo ili oporuka, a treba utvrditi biološku povezanost članova obitelji, također se može učiniti DNK testiranje. Kod ovakvih slučajeva uglavnom se radi DNK testiranje genetske rekonstrukcije, djed/baka – unuk/unuka, blizanaca, kako bi se utvrdilo biološko srodstvo.