Συχνές Ερωτήσεις

Πόσο ακριβές είναι το DNA Τεστ Πατρότητας;

  • Το τέστ Πατρότητας DNA που εκτελείται από την DNA Diagnostics Center έχει ακρίβεια 100%
  • Από επιστημονική σκοπιά, η εξέταση DNA παρέχει αποτελέσματα που δίνουν πιθανότητα άνω του 99% όταν επιβεβαιώνουν βιολογική σχέση (συμπερίληψη)
  • Από επιστημονική σκοπιά, η εξέταση DNA επιβεβαιώνει 100% τη μη ύπαρξη βιολογικής σχέσης (αποκλεισμός)

Ποιος πρέπει να δώσει συγκατάθεση για ένα τεστ πατρότητας;

Μέσα στο κιτ συλλογής που παραγγέλνετε περιέχονται έντυπα συγκατάθεσης που θα πρέπει να συμπληρωθούν. Εφόσον επιλέξετε την DNA Diagnostics Center, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι το εργαστήριο μας θα χρησιμοποιήσει τα δείγματα DNA μόνο για τον σκοπό που ζητήσατε. Τα δείγματα DNA και τα αποτελέσματα τους δεν πρόκειται να κοινοποιηθούν σε κανέναν άλλο εκτός αν το επιθυμείτε εσείς ή δοθεί δικαστική εντολή.

Πότε μπορεί να γίνει το τέστ;

  • Πριν από τη γέννηση του παιδιού με μία από τις δύο ακόλουθες διαδικασίες συλλογής δείγματος DNA: Αμνιοκέντηση ή CVS
  • Με τον τοκετό
  • Σε οποιαδήποτε ηλικία

Πώς παραλαμβάνω τα αποτελέσματά μου;

Τα αποτελέσματα του τέστ DNA αποστέλλονται μέσα σε 5 εως 7 εργάσιμες μέρες από την παραλαβή των δειγμάτων. Είναι απολύτως τεκμηριωμένα και αναφέρουν σαφώς αν υπάρχει ή όχι βιολογική σχέση.

Χρειάζεται δείγμα αίματος για εξέταση DNA;

ΟΧΙ. Το δείγμα του DNA βρίσκεται στα κύτταρα που συλλέγονται από το στόμα τρίβοντας ελαφρά το μάγουλο με τις ειδικές μπατονέτες.

Πώς μπορώ να είμαι βέβαιος ότι θα κάνω σωστά τη συλλογή των δειγμάτων;

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για λάθος. Η μόνη μας φροντίδα είναι να συλλέξουμε αρκετά κύτταρα για το τέστ. Αρκεί να κάνετε τη συλλογή από το σωστό άτομο και να σημειώσετε σωστά το όνομα στους φακέλους και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνετε κάποιο λάθος που θα μπορούσε να αλλοιώσει το αποτέλεσμα.

Πρέπει να εξεταστεί και η μητέρα για να επιτευχθεί ένα ακριβές αποτέλεσμα;

Ενθαρρύνουμε να συμπεριλαμβάνεται και η μητέρα στο τεστ DNA γιατί με τη συμμετοχή της παρέχει σημαντικές γενετικές πληροφορίες που διευκολύνουν τη γρήγορη και απλή ανάλυση. Ωστόσο, εάν αυτό δεν είναι εφικτό έχουμε και πάλι τη δυνατότητα να εκτελέσουμε το τεστ πατρότητας και να δώσουμε σωστά αποτελέσματα.

Πότε και πως πληρώνω;

Οι διαδικασία πληρωμής μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε online ή με την αποστολή του κιτ συλλογής στην DNA Diagnostics Center. Αν επιλέξετε να πληρώσετε με την αποστολή του κιτ συλλογής μπορείτε να πληρώσετε με μετρητά, επιταγή ή με ταχυδρομική επιταγή.

Πόσο κοστίζει;

Ένα τυπικό Τεστ Πατρότητας κοστίζει μόλις ?250. Περίπλοκες περιπτώσεις, μπορεί να κοστίσουν λίγο περισσότερο. Μπορείτε να μάθετε για κάθε ειδική περίπτωση καλώντας μας στο 210 8152043.

Σε τι χρειάζονται τα επιπλέον αντίγραφα;

Ορισμένες περιπτώσεις απαιτούν την έκδοση επιπλέον αντιγράφων των αποτελεσμάτων για μέλη της οικογένειας.

Είναι δυνατόν να ληφθεί το ένα δείγμα στην Ελλάδα, το άλλο στο εξωτερικό και να σταλούν για ανάλυση;?

Ναι, συχνά υπάρχουν πελάτες που συλλέγουν το ένα δείγμα στη μια χώρα, το άλλο σε άλλη και ακόμα και ένα τρίτο σε άλλη. Στην περίπτωση αυτή, παρακαλούμε να ζητήσετε την αποστολή περισσότερων κιτ συλλογής με τον ίδιο αύξοντα αριθμό για να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις τοποθεσίες.

Τι είναι οι μπατονέτες συλλογής;

Οι μπατονέτες αυτές είναι παρόμοιες με τις κοινές που είναι καλυμμένες με υδρόφιλο βαμβάκι και χρησιμοποιούμε στο μπάνιο με τη διαφορά οτι η κεφαλή της μπατονέτας είναι πιό συμπαγής. Με την τριβή τους στα μάγουλα συγκεντρώνουν χαλαρά επιφανειακά κύτταρα που περιέχουν το DNA και αξιοποιούνται στον γενετικό έλεγχο. Οι μπατονέτες βρίσκονται μέσα στο κιτ συλλογής.

Η συλλογή του δείγματος είναι ανώδυνη;

ΝΑΙ. Το κάθε κιτ συλλογής κυττάρων DNA περιέχει απορροφητικές μπατονέτες που τις τρίβεις μέσα στο μάγουλο για να μαζέψουν χαλαρά κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα από το μάγουλο περιέχουν DNA. Δεν χρησιμοποιείται τίποτε το αιχμηρό ή βελόνες. Η διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη και μη επεμβατική.

Μήπως δεν έχει ακρίβεια το τεστ επειδή δεν χρησιμοποιείται αίμα;

Σε καμία περίπτωση. Το DNA στα κύτταρα του μάγουλου ή του θύλακα στη ρίζα της τρίχας είναι το ίδιο όπως και στο αίμα. Δεν υπάρχει καμία διαφορά στην ακρίβεια του τεστ DNA, αναξάρτητα αν χρησιμοποιήσουμε το ένα δείγμα ή το άλλο.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω κοινές μπατονέτες από μπαμπάκι ή κάποιες άλλες από φαρμακείο;

Όχι Στις κοινές μπατονέτες τα απορροφητικά σφουγγαράκια είναι κατασκευασμένα από βαμβάκι ενώ στις μπατονέτες της DNA Diagnostics Center είναι κατασκευασμένα από Dacron. Αυτή η διαφορά του υλικού βοηθά στο να συγκεντρώνονται περισσότερα κύτταρα DNA για την επεξεργασία.

Για πόσο καιρό τα δείγματα του σάλιου που περιέχουν το DNA μπορούν να αξιοποιηθούν.

Εφόσον οι μπατονέτες αφεθούν να στεγνώσουν και παραμείνουν στεγνές τα δείγματα διατηρούνται. Αν και δε μπορεί κάποιος να εγγυηθεί ότι θα έχει πάντα ένα αξιοποιήσιμο δείγμα, πρακτικά δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης. Φυσικά αν το δείγμα κλειστεί κάπου ερμητικά και δεν μπορέσει να φύγει η υγρασία τότε σύντομα θα αναπτυχθεί μούχλα και θα καταστραφεί.

Τι είναι η γενετική δεξαμενή;

Η γενετική δεξαμενή είναι το σύνολο των γενετικών πληροφοριών που διαθέτει ένα άτομο. Ο κάθε άνθρωπος λαμβάνει το ήμισυ των γενετικών πληροφοριών από τη μητέρα και το άλλο ήμισυ από τον πατέρα. Ελέγχοντας την μητέρα, το παιδί και τον φερόμενο πατέρα, σε ένα τεστ πατρότητας, μπορούμε να καταμετρήσουμε όλες τις γενετικές πληροφορίες που κληρονομήθηκαν στο παιδί από τη βιολογική μητέρα. Το υπόλοιπο ήμισυ των γενετικών πληροφοριών του παιδιού πρέπει να προέρχονται από το βιολογικό πατέρα. Με τη σύγκριση της δομής του DNA του παιδιού και του φερόμενου πατέρα, μπορούμε να καθορίσουμε αν πρόκειται ή όχι για τον βιολογικό πατέρα του παιδιού.

Ποια είναι η βάση της πληθυσμιακής πιθανότητας στο τεστ πατρότητας;

Πριν τη διεξαγωγή του τεστ κάθε φερόμενος ως πατέρας θεωρείται οτι έχει 50% πιθανότητα να είναι και ο βιολογικός πατέρας (50/50). Ο δείκτης πατρότητας (PI), για κάθε τμήμα του DNA που εξετάζεται ορίζεται ως ο λόγος της πιθανότητας που έχει ο φερόμενος ως πατέρας να έχει συμβάλει στο DNA του παιδιού, προς την αντίστοιχη πιθανότητα ενός τυχαίου άνδρα να έχει συμβάλει και αυτός στο DNA του παιδιού. Τα PI για κάθε τμήμα του DNA που εξετάζεται, πολλαπλασιάζονται μεταξύ τους και δίνουν ένα συγκεντρωτικό δείκτη πατρότητας (CPI). Η πιθανότητα πατρότητας (ΡΟΡ) εκφέρεται ως ποσοστό % και ορίζεται ως 100 / (1 + 1/CPI). Αν κάποιο από τα τμήματα του DNA του φερόμενου ως πατέρα δεν ταιριάζει με του παιδιού, τότε το PI για το συγκεκριμένο τμήμα του DNA είναι 0.

Τι είναι ο δείκτης πατρότητας (ΡΙ) και πως καθορίζεται;

Ο δείκτης πατρότητας (PI), που καθορίζεται για κάθε τμήμα του DNA που εξετάζεται, αντιπροσωπεύει τη στατιστική πιθανότητα o φερόμενος ως πατέρας στον οποίο το εξεταζόμενο τμήμα DNA βρέθηκε οτι ταιριάζει με αυτό του παιδιού να είναι και ο βιολογικός πατέρας. Η συχνότητα εμφάνισης ενός τμήματος DNA από αυτά που επιλέγονται για τον έλεγχο πατρότητας, με την ίδια ακριβώς καθορισμένη δομή στον ανθρώπινο πληθυσμό ποικίλει και εξαρτάται από το μέγεθος του τμήματος DNA και την καταγωγή. H συχνότητα εμφάνισης συγκεκριμένων δομών σε επιλεγμένα τμήματα DNA διαφέρει σε άτομα διαφορετικής φυλής. Αυτό σημαίνει οτι είναι σημαντικό να είναι γνωστή η φυλή στην οποία ανήκει ο φερόμενος ως πατέρας γιατί επιρεάζει το στατιστικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν συγκεκριμένες Βάσεις δεδομένων για Καυκάσιους, Μαύρους, Ισπανούς, και Ασιατικές φυλές. Εάν η φυλή δεν είναι γνωστή, χρησιμοποιούμε το χαμηλότερο ΡΙ από ολες τις δυνατές φυλές. Πρόκειται για μια αποδεκτή διαδικασία ώστε να υπολογιστεί η πιθανότητα της πατρότητας (POP). Η συχνότητα εμφάνισης μιας συγκεκριμένης δομής σε ένα τμήμα DNA καθορίζεται από το λόγο του αριθμού των ατόμων στη Βάση δεδομένων που έχουν τη συγκεκριμένη δομή προς το συνολικό αριθμό των ατόμων της Βάσης. Το αποτέλεσμα χρησιμοποιείται για να υπολογιστεί το PI.

Πως γίνεται ο γενετικός έλεγχος για όσους είναι μιγάδες;

Αν προέρχεστε από γονείς που ανήκουν σε διαφορετικές φυλές πχ Καυκάσιοι (λευκοί) και Μαύροι τότε, υπολογισμοί θα γίνουν και για τις δύο φυλές. Το χαμηλότερο ΡΙ που θα προκύψει για κάθε τμήμα DNA που ελέγχεται θα χρησιμοποιηθεί για να υπολογιστεί ο Συνδυασμένος Δείκτης Πατρότητας (CPI) ή η πιθανότητα πατρότητας (POP). Ανάλογα, αν ανήκεται σε μια φυλή για την οποία δεν υπάρχει βάση δεδομένων, θα χρησιμοποιηθεί το χαμηλότερο ΡΙ που υπολογίζεται για όλες τις δυνατές φυλές. Το αποτέλεσμα αυτό είναι το πλέον ενδεδειγμένο για προσδιορισμό της POP.

Τι σημαίνει μετάλλαξη γονιδίων και τι αντίκτυπο έχουν στο τεστ Πατρότητας;

Τα γονίδια αποτελούνται από τέσσερις χημικές ουσίες (νουκλεοτίδια) που ονομάζεται αδενίνη, κυτοσίνη, γουανίνη και θυμίνη και έχουν την ιδιότητα να ενώνονται το ένα μετά το άλλο σχηματίζοντας μία μακριά αλυσίδα. Η σειρά αυτών των νουκλεοτιδίων καθορίζει τη γενετική ακολουθία. Σε μια μετάλλαξη, ένα ή μερικά από αυτά τα νουκλεοτίδια μπορεί να αλλάξουν, να αντικατασταθούν με κάποια άλλα ή να απαλειφθούν. Εάν μια μετάλλαξη συμβεί σε ένα παιδί σε μια περιοχή του DNA που χρησιμοποιείται για την εξέταση DNA, θα υπάρξει αρνητικό αποτέλεσμα αντιστοιχίας της συγκεκριμένης περιοχής DNA μεταξύ μητέρας και παιδιού, ή μεταξύ παιδιού και του φερόμενου ως πατέρα. Αυτό οδηγεί σε έλλειψη αντιστοιχίας σε ένα μόνο τμήμα DNA από αυτά που ελέγχονται ενώ όλα τα υπόλοιπα να ταιριάζουν. Όταν υποπτευόμαστε μετάλλαξη γίνεται έλεγχος για να επιβεβαιωθεί η μετάλλαξη και να μην προκύψει ψευδές αποτέλεσμα «αποκλεισμού» του φερόμενου ως πατέρα από το να είναι ο βιολογικός πατέρας. Επιπλέον, στον υπολογισμό των PI και POP συμπεριλαμβάνεται και τη συχνότητα ύπαρξης μετάλλαξης στο συγκεκριμένο τμήμα DNA. Αποτελέσματα «αποκλεισμού» στο τεστ DNA προκύπτουν μόνο εφόσον διαπιστωθούν τουλάχιστον δύο ασυμβατότητες. Η διαδικασία ολοκλήρωσης του τεστ απαιτεί 7 έως 10 ημέρες, αλλά αν διαπιστωθεί μετάλλαξη θα καθυστερήσει για άλλες 4 εργάσιμες ημέρες.

Τι επιλογές υπάρχουν αν το πρόσωπο για το οποίο υπάρχει το ενδιαφέρον είναι νεκρό, χαμένο ή δεν είναι διαθέσιμο;

Υπάρχουν διάφορες επιλογές. Αν το άτομο είναι νεκρό, κάποιος κατάλληλος ιστός που να περιέχει δείγμα DNA μπορεί να βρίσκεται φυλαγμένος αν έχει γίνει αυτοψία, και ο ιατροδικαστής διατήρησε τα δείγματα. Κατάλληλο δείγμα μπορεί να υπάρχει αν πριν το θάνατό του είχαν δοθεί για ανάλυση ιστοί σε ένα νοσοκομείο ή ένα εργαστήριο. Στα νοσοκομεία αλλά και τα ιδιωτικά εργαστήρια είναι πιθανόν να κρατήσουν δείγματα για αρκετό διάστημα και οι δικαστικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να τα ζητήσουν για ανάλυση. Εάν δεν υπάρχει δείγμα, τότε μέλη της οικογένειας όπως γονείς, αδέλφια, και τα παιδιά του αποθανόντος μπορούν να δώσουν δείγματα DNA για αρκετούς τύπους ανάλυσης.

Πώς μπορεί να συμβάλει η εξέταση DNA ώστε να προστατευθεί μια περιουσία η μια διαθήκη ή ακόμα και να ανατραπεί;

Με το τεστ DNA μπορεί αποδειχθεί η βιολογική σχέση όταν τεθεί θέμα αμφισβήτησης μιας διαθήκης. Η εξέταση DNA μπορεί να γίνει πριν το θάνατο ενός ατόμου ώστε τα αποτελέσματα να είναι διαθέσιμα όποια στιγμή προκύψει αμφισβήτηση για την βιολογική σχέση. Αυτό είναι συνηθισμένο σε άτομα που είναι υψηλού κοινωνικού προφίλ, πλούσιοι, ή φοβούνται ότι μετά τον θάνατό τους θα διεκδικήσουν άλλοι την περιουσία τους. Μεταθανάτια τεστ, ανασυγκρότηση DNA, αλλα και τεστ ανίχνευσης συγγένειας παππού/γιαγιάς (grandparentage) και εξαδέλφων μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον καθορισμό της βιολογικής συγγένειας.

Τι συμβαίνει σε μια περίπτωση γενετικής ανασυγκρότησης, και ποιος πρέπει να υποβληθεί σε τεστ DNA;

Εάν ένα μέλος έχει αποβιώσει ή δεν είναι διαθέσιμο, τότε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας μπορούν να δώσουν δείγματα DNA για να βοηθήσουν στην «ανασυγκρότηση» του DNA του ατόμου που λείπει, δηλαδή στην απεικόνιση του αποτελέσματος που θα έδινε κατά τον έλεγχο το δείγμα του αποθανόντος. Όλα τα μέλη της οικογένειας είναι αναγκαία, συμπεριλαμβανομένων των γονέων, αδελφών, ετεροθαλών αδελφών και των παιδιά του χαμένου προσώπου. Το κόστος της γενετικής ανασυγκρότησης εξαρτάται από τον αριθμό των μελών της οικογένειας που διατίθενται για το τέστ. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την γενετική ανακατασκευή θα πρέπει να συμβουλευθείτε την DNA Diagnostics Center, καλώντας στο 210 8152043.

Τι είναι το τεστ DNA συγγένειας πάππου -γιαγιάς;

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες είναι μια πολύ καλή επιλογή για να γίνει το τεστ DNA, εφόσον οι φερόμενοι γονείς δεν είναι διαθέσιμοι. Ο παππούς και η γιαγιά συνεισφέρουν όλα τα γονίδια στο παιδί τους, δηλαδή το φερόμενο γονέα. Έτσι το DNA τους θα ταιριάζει με τα εγγόνια τους με την ίδια ακρίβεια όπως και του φερόμενου γονέα.

Ποιοι εμπλέκονται στην έρευνα της αδελφικής σχέσης;

Εάν ο φερόμενος πατέρας δεν είναι διαθέσιμος για έλεγχο αλλά είναι γνωστά τα παιδιά του, τότε μπορεί να γίνει έλεγχος DNA στα παιδιά αυτά και να διαπιστώσουμε αν το παιδί που μας ενδιαφέρει να μελετήσουμε είναι ετεροθαλές ή όχι αδέλφι των υπολοίπων. Οι μητέρα ή οι μητέρες των παιδιών καλό είναι να δώσουν δείγμα εφόσον είναι διαθέσιμες.

Πώς χρησιμοποιείται το τεστ DNA σε περιπτώσεις υιοθεσίας;

Το Τεστ Πατρότητας χρησιμοποιείται για να αποδειχθεί ποιος είναι ο βιολογικός πατέρας σε περιπτώσεις υιοθεσίας. Αυτό είναι συχνή απαίτηση τόσο από τους νομικούς που ασχολούνται με υιοθεσίες όσο και από τους γονείς για να μην υπάρξει τυχόν αμφισβήτηση. Αν και η διαδικασίες υιοθεσίας διαφέρουν, η προσπάθεια πιστοποίησης του βιολογικού πατέρα που θα δώσει τη συγκατάθεσή του για την υιοθεσία έχει γίνει προτεραιότητα από τότε που δημοσιοποιήθηκε η περίπτωση «Baby Richard». Το Τεστ Πατρότητας χρησιμεύει σαν απόδειξη οτι ο βιολογικός πατέρας έχει εντοπιστεί και συμμετέχει στη διαδικασία. Η πρόοδος της ιατρικής και η διαπίστωση κληρονομικότητας σε πολλές σοβαρές ασθένειες και παθολογικές καταστάσεις επίσης ενισχύει την ανάγκη για τον εντοπισμό του βιολογικού πατέρα. Αν ο βιολογικός πατέρας είναι άγνωστος τότε οι μισές ιατρικές πληροφορίες που αφορούν τις πιθανές κληρονομικές ασθένειες

Ποιος λόγος υπάρχει για να γίνει Τεστ Μητρότητας;

Πρόσφατα δημοσιοποιημένες περιπτώσεις βρεφών που παραδοθήκαν λάθος κατά τη γέννηση τους κατέστησαν αναγκαία την εφαρμογή του Τεστ Μητρότητας. Ελέγχοντας την δομή του DNA του παιδιού με της φερόμενης μητέρας, καθορίζουμε αν η γυναίκα αυτή είναι και η βιολογική μητέρα του παιδιού.